Aktuellt

Regelverk och attitydproblem – två kända hinder för datahantering inom hälso- och sjukvården. Hög tid att agera!

Hoppas ni har haft en skön sommar och ledighet. Det har vi haft, även om vädret har varit lite nyckfullt. Vi känner oss dock redo för en höst full av nya utmaningar och spännande projekt. 

Just nu har vi ett regelverk som gör att informationshanteringen i sjukvården rör sig trögt framåt. Regelverket om hur hälso- och sjukvården är organiserad i silos tror vi kommer göra att vision E-hälsa 2025 blir svår, eller snarare omöjlig, att uppnå. Utmaningarna med datasamordning inom vården är väl kända och något som berördes vid flera av seminarierna och samtalen i Almedalen. Många verkar vara överens om problembilden och att något behöver göras, att vi behöver gå från ord till handling. Om vi inte börjar göra de rätta sakerna nu, så är risken stor att vi i Sverige kommer att vara “sämst i klassen” 2030 istället.

Vad kan vi göra?

Vi behöver utmana och ifrågasätta etablerade strukturer och regelverk. Vi behöver få politikerna att styra in på rätt spår, så att vi kan börja använda data på rätt sätt. Inte bara i vården, utan även för sekundäranvändning. Det är ett otroligt stort spektrum som behöver, bearbetas och det kommer vi inte att hinna till 2025.

Vi ser dock ljust på framtiden. Exempelvis är det nya europeiska lagförslaget European Health Data Space EHDS något som ser lovande ut. Om detta lagförslag går igenom, kommer vårdgivare behöva tillhandahålla metadata och vilka informationsmängder de sitter på. Vårdgivarnas journalsystem behöver även vara öppna, om patienterna själva vill, och kommer att behöva tillgängliggöra hälsodata enligt kommande standard. Ytterligare exempel är att journalsystem måste vara öppna för att ta emot data från appar och wearables i de fall där patienter själva vill dela dessa med vården.

På InterSystems har vi lösningar och plattformar som kan hjälpa hälso- och sjukvården att dela data sömlöst  mellan alla de olika system som används idag. Vi kan lösa problemen med informationsdelningen idag! Det största hindret för närvarande är regelverken, för tekniken finns redan att tillgå.

Utmaningarna kring datadelning är en central pusselbit, men vi menar också att vi behöver börja med rätt attityd och en samsyn kring vad vi behöver uppnå. Här kan ni läsa mer om detta.

Allt gott,

Team InterSystems Sweden

Fler ämnen

Våra evenemang

Nedladdningar

pdf
Freeing Data Through Seamless Interoperability

Ladda ner denna enkla tabell som visar två av våra produkter och vad de erbjuder för funktioner.

Ladda ner
pdf
Success with Healthcare Data Integration at Scale

Ladda ner denna pdf och läs om fyra stycken solskenshistorier, efter att kunder implementerat våra lösningar.

Ladda ner
pdf
The Forrester Wave: Multimodel Data Platforms Report

Här kan du ladda ner The Forrester Waves “Multimodel Data Platforms” report. InterSystems placerar sig högt än en gång.

Ladda ner