Aktuellt

Smartare arkitektur för datadriven innovation – ta del av insikter från årets Virtual Summit

Idag handlar mycket av den datadrivna innovationen om dataanalys (analytics), AI och maskininlärning. Genom att analysera data kan insikter utvinnas, vilka leder till bättre beslut. Centralt för att möjliggöra datadriven innovation handlar om datatillgänglighet och interoperabilitet.

Det här diskuterades flitigt på InterSystems event Virtual Summit 2021, 26 – 29 oktober. Eventet är kostnadsfritt och går att se i efterhand — här.

Smartare och billigare

I dag när många inser vikten av dataanalys och har kommit i gång med att skapa sofistikerade lösningar blir det allt viktigare att ha ett praktiskt synsätt. Dataanalys behöver utföras på bättre sätt, snabbare och ge resultat som det går att agera utefter. Och dataanalys behöver vara kostnadseffektiv, både vad gäller lägre kostnader för själva analysarbetet och att det resulterar i högre vinster.

Under inledningen på InterSystems Virtual Summit beskrevs viktiga saker att tänka på, både under paneldebatter och presentationer. Till exempel vikten av att skapa en smart arkitektur, eller fabric som det kallas, för att hantera data. Ett annat exempel är att säkerställa hög kvalitet för data, vilket ger bättre analysresultat.

Men hur sänker man kostnaden för att utföra dataanalys, AI och maskininlärning? En kostnadspost som kanske glöms bort gäller de diskar som behövs för att lagra data, både för lagringslösningar i egen regi och på publika molntjänster. Under föredraget Saving on Storage beskrivs olika lösningar för att sänka lagringskostnader. Ett exempel är att minimera det lagringsutrymme som krävs för att hantera datamängder.

Speciallösningar där de behövs

Kostnadskontroll i all ära, men utan goda resultat är inte dataanalys mycket värd. En nyckel till framgång är att identifiera vilka tekniklösningar, processer, med mera, som är specifika för olika typer av verksamheter och branscher. Den andra sidan av myntet är att förstå vilka delar och arbetsuppgifter som är generella, alltså branschoberoende.

Under Virtual Summit beskrivs många lösningar för sjukvård, men även andra branscher och sektorer tas upp. Det behövs leverantörer som bygger plattformar som drar nytta av generella lösningar, samtidigt som erbjuder branschspecifika lösningar.

Under Virtual Summit beskrivs både många olika aspekter av InterSystems plattform IRIS för att hantera och analysera data, och de olika branschanpassade tillämpningar som kan byggas på den. De olika resonemangen i den här texten gäller i lika hög grad för maskininlärning och AI, som för mer traditionell dataanalys.

Ta en titt på InterSystems Virtual Summit 2021 här. Eventet är kostnadsfritt.

Fler ämnen

Våra evenemang

Nedladdningar

pdf
MiBa Project

En gemensam databas ger järnkoll på pandemin i Danmark.

Ladda ner
pdf
Region Örebro

Med rätt plattform kan IT-avdelningen hantera högre krav i Örebro.

Ladda ner
pdf
Future Gazing: Healthcare in 2021 and Beyond

Under pandemin ökade behovet av att digitaliserar sjukvården och på lång sikt kommer en mer patientcentrerad vård att ge bättre kvalitet.

Läs mer