Aktuellt

Så kunde IT-avdelningen hantera högre krav i Region Örebro

Att få system att samverka är svårt i normala fall. I extrema situationer ökar kraven än mer. I Region Örebro har man lyckats hantera all information som måste distribueras under pandemin med hjälp av en plattform för interoperabilitet. De vanliga kanalerna för att distribuera information räcker inte.

Oberoende av om det kallas för IT eller digitalisering, så råder det inga tvivel om att sådana lösningar ökar effektiviteten för de flesta, om inte alla, företag och organisationer. De skulle helt enkelt inte fungera utan moderna tekniklösningar.

I Region Örebro län har det här märkts tydligt under pandemin. Där jobbar förvaltningsledaren Peter Fredriksson tillsammans med fem utvecklare för högtryck för att få alla olika IT-lösningar att fungera tillsammans. Kanske något förvånande har allt flutit på för deras del, under senare tid.

Vi har kunnat använda våra vanliga kanaler för information om provtagning och vaccination, och för allmän covidinformation. Det har inte varit så mycket jobb med det för vår del, berättar Peter Fredriksson.

Men det är inte alltid det fungerar smidigt. I många verksamheter finns det en uppsjö av system, applikationer och databaser som inte fungerar tillsammans på ett smidigt sätt. Det har gett upphov till lösningsområden som går under benämningar som integration och interoperabilitet. På ren svenska betyder det att få grejerna att funka tillsammans.

Det här är inte minst tydligt inom sjukvården, så även i Region Örebro. Det handlar om en spretig samling av journalsystem, labbsystem, röntgensystem, ekonomisystem, med mera. Det är så det ser ut inom sjukvården, och på många andra ställen också, fast det är andra system det handlar om då.

För Region Örebros del kan man lägga på datautbyte med organisationer som SKR, Folkhälsomyndigheten och Inera (till exempel data för 1177.se Vårdguiden). Och, kanske framför allt, information till medborgarna. När någon i Örebro har ett besök inbokat plingar det till i mobilen, för ett SMS med information om besöket.

Ett exempel är att information i journalsystemet ligger till grund för en kommande röntgenundersökning. Då behöver både patienten och de som ska utföra undersökningen få tillgång till rätt information. Det kräver omvandling av data, vilket sköts av de lösningar som vi arbetar med, förklarar Peter Fredriksson.

Spindeln i nätet

En plattform för interoperabilitet blir den lösning som får ihop användningen av alla olika system i vården. I Örebros fall handlar det om InterSystems HealthShare Health Connect. Man har använt äldre lösningar från InterSystems sedan 2012 och har nu kommit en bra bit på vägen med en migrering till Health Connect. Detta är ett generationsskifte i InterSystems lösning för att ge tillgång till ny funktionalitet, såsom HL7 FHIR.

InterSystems vann upphandlingen 2011–2012. Processen omfattade besök hos andra regioner och kommuner, egen utvärdering och själva upphandlingen. Prestanda är och var viktig, och är ett av de kriterierna till varför det blev InterSystems som vann.

Svarstiderna är låga, InterSystems har fruktansvärt snabba databaslösningar, säger Peter Fredriksson och skiner upp.

Enkel användning och bra vyer för översikt av vad som händer i plattformen är andra positiva faktorer. Men allra mest trycker Peter Fredriksson på mycket bra support från InterSystems. Till en början köpte man in både utveckling och support från en tredje part, men nu sköter man utveckling själva i Örebro och får support direkt från InterSystems.

Enkel användning och bra vyer för översikt av vad som händer i plattformen är andra positiva faktorer. Men allra mest trycker Peter Fredriksson på mycket bra support från InterSystems. Till en början köpte man in både utveckling och support från en tredje part, men nu sköter man utveckling själva i Örebro och får support direkt från InterSystems.

– InterSystems är jättesnabba med att agera på supportärenden, och om det skulle inträffa en katastrof sätter de någon på ett plan från Tyskland som kommer hit.

Det finns förstås nackdelar också, det är ofrånkomligt för komplexa IT-lösningar. En sådan är att det nya användargränssnittet i Health Connect innebär en omställning för utvecklarna i Örebro. Men Peter Fredriksson tror att utvecklarnas nyfikenhet på att lära sig nya saker ska ta överhanden.

Nyfiken på framtiden

Vad gäller nya avancerade tekniklösningar är Peter Fredriksson mycket nyfiken. Det gäller sådana lösningar som AI och maskininlärning.

– Det är jätteintressant, jag är gärna med i sådana projekt. Det skulle till exempel kunna underlätta hanteringen av alla larm om fel som uppstår i en lösning för interoperabilitet.

Problemet är att verksamhetsfolket inte har energi över för nysatsningar just nu. Förutom hanteringen av pandemin så är de bland annat upptagna med ett byte av journalsystem.

Det krävs eldsjälar, till exempel läkare ute i verksamheten, som driver satsningar på nya tekniklösningar, förklarar Peter Fredriksson.

Fler ämnen

Våra evenemang

Nedladdningar

pdf
MiBa Project

En gemensam databas ger järnkoll på pandemin i Danmark.

Ladda ner
pdf
Region Örebro

Med rätt plattform kan IT-avdelningen hantera högre krav i Örebro.

Ladda ner
pdf
Future Gazing: Healthcare in 2021 and Beyond

Under pandemin ökade behovet av att digitaliserar sjukvården och på lång sikt kommer en mer patientcentrerad vård att ge bättre kvalitet.

Läs mer